Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, February 22, 2011

Muhammad Asyraaf bin Mohd Norazan


Syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi kerana dikurniakan limpahan rezeki yang tak terhingga. Muhammad Asyraaf lahir tepat jam 5.17pm pada 21 Disember 2010 @ 4.25kg. Lewat seminggu dari jangkaan doktor iaitu pada 14 Disember 2010 (Birthday mak).
Pengalaman kali ni agak lain sikit daripada semasa melahirkan Nur Alisha dulu walaupun kedua-duanya caeserean.
Tepat 6.30 pagi aku dimasukkan ke labour room memandangkan jalan sudah terbuka 3 cm. Masa dalam labour room tu, doc scan dan kata baby aku agak besar. So, agak berisiko utk melahirkan secara normal memandangkan aku ada previous scar semasa melahirkan Alisha dulu. Doc yang pertama scan dapat 3.8kg, doc kedua dapat 4.3kg dan doc ketiga dapat 3.8kg. Doc kata kalau below 4 mungkin boleh bersalin normal. Cuma kalu betul jangkaan 4.3kg tu, agak berisiko sama ada parut lama terbuka semula atau bahu baby akan tersangkut semasa nak dikeluarkan. Tapi, aku tetap nak cuba untuk bersalin normal dan doc pun beri peluang pada aku selama 8 jam saja. Alhamdulillah semua doc dan staff yang bertugas sepanjang aku berada di labour room tu semuanya peramah, mudah senyum dan baik-baik semuanya. Takda seorang pun staff yang bermasalah sepanjang aku kat situ. Husband pun dibenarkan on/off masuk sepanjang aku kat labour room.

Setiap jam, doc datang check jalan, cuma terbuka setakat 4 cm je. Pukul 11am, doc masukkan ubat. aku tak rasa sakit. So, dos ubat terpaksa di tambah. Pukul 1pm baru aku start rasa contraction. Sampailah pukul 2 jalan still terbuka 4 cm je. Aku mintak doc bagi masa sikit lagi memandangkan aku baru je rasa sakit. Harapan aku mungkin jalan akan terbuka kalu sakit makin kerap. Doc stuju tambah masa lagi 2 jam. Tapi nak buat macam mana... jalan still static pada 4 cm jek. So, on the spot aku di siapkan untuk ke dewan bedah. Tuhan je yang tahu perasaan masa tu. Even dah ada pengalaman sebelum ni pun, aku dah membayangkan keperitan masa selepas bersalinkan isha dulu. Tepat pukul 5.17pm lahirlah puteraku MUHAMMAD ASYRAAF dengan berat seperti yang dijangkan iaitu 4.25kg.

Aku agak 'down' pada mulanya sebab kalau kali ni pun caeser, anak cuma dapat tambah lagi seorang je. Doc ada nasihatkan aku, anak berapa orang tu, bukan kita yang tentukan. Yang penting kita berserah saja pada Qada' dan Qadar. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Lepas Asyraaf lahir, barulah aku tersedar dan bersyukur sangat2 kerana dikurniakan rezeki seorang lagi anak. Bayangkan orang lain yang diberi dugaan tiada anak. Macam manalah perasaan diaorang. Suami pun banyak beri sokongan bila tengok aku sedih. Alhamdulillah Ya Allah! Aku hanya hamba yang lemah.

Satu pengajaran yang amat bermakna aku dapat ialah...walau apa pun yang kita rancang dan inginkan, siapalah kita untuk menentang ketentuan dari Allah S.W.T. Percaya kepada qada' dan qadar. Redha...