Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, December 7, 2009

2nd Disember 2009

Alhamdulillah....

~3 tahun menyemai CINTA menyulam KASIH~


SeMoGa KeBaHaGiAaN InI MiLiK KiTa SeLaManya

Tuesday, December 1, 2009

Masak time...

Raya, raya jugak... tapi bila hubby balik sebolehnya aku akan cuba luangkan jugak masa memasak utk kami makan sekeluarga. Kalau tk, agak susahlah sebab takda org nak tengok kan Isha bila dh sibuk kt dapur. So, dapat daging korban boleh tahan banyak jugak. Apa lagi... masaklah. Hubby kalau boleh nak aku bakar daging tu mcm yg aku buat hari tu je. Tapi disebabkan daging yang diberi tu kebanyakannya lemak/tetel (hubby panggil lemak tu 'tetel'), so terpaksalah aku masak resepi yg lain...
Goreng merah cam ni ok lah kalu nk mengelakkan dari muak sebab banyak sgt lemak

Pari bakar

Cecah sambal kicap

Antara sayur favourite hubby


Dessert time..


Sunday, November 29, 2009

Dah Setahun?




Anak mama dah setahun? Wawiwu...cepatnya masa berlalu. Sekejap je rasa..Ada rasa gembira, terharu, dan macam-macam lagilah. Alhamdulillah ada rezeki lebih sikit, pagi tu aku mintak tolong mak buatkan pulut kuning skit sebagai tanda kesyukuran. Bawak pegi office jamu kawan-kawan. Tapi tetiba je tengahari isha demam mengejut, Suhu dia 38.9. Mak oiiiiiiiiiii. terkejut aku. Doktor terus suggest untuk masukkan ubat dalam buntut biar cepat kebah pasal panas sgt. Petang masa balik keje tu nampak dh ok skit. Tpi diselangi pulak dengan selsema & batuk. Buntu aku mikirkan pasal dia nampak ok je then tiba-tiba demam kuat. Takut aku. Kata orang may be nak 'beralih tahun', nak besar..mungkin jugak kot. Sebab mengejut sangat jadik. Ngam-ngam masa umur dia cukup setahun.


Malamnya, buat majlis kecil-kecilan je ngan family. Seronok jugak even dgn keluarga je pn..kihkihkih. Isha bkn main aktif lagi sampai kek tu ditendangnya. Tengoklah gambar kat bawah ni. Habis dh masing-masing dapat merasa kek tendangan kaki isha.


Kek tu nenek yg sponsor. Kalu ikut aku nk order yg kecik je sbb bkn ramai pn. Tapi dh neneknya nk jugak yang besar, ikut jelah.



























Raziq Rafiq... nyum nyum

gelagat isha yg baru je nampak tanda nak tumbuh gigi 4 batang..hahaha


Abah kasik..

Cik Sue kasik..


Nenek ngan mak ngah (jb) kasik


Cik Nik kasik..


Cik ana Kasik

Mama? mama belikan Isha baju satu set yang Isha tgh pakai tu lah..hehehe

Emm. Birthday isha kebetulan sehari sebelum hari raya haji..maka aku tk terasa sgt sambutan raya pasal duk sibuk nk sambut birthday isha. hehehe... Eem...so far seronok sgt. InsyaAllah kalu ada rezeki, panjang umur, tahun depan bleh buat lagi. Amin..

Tuesday, November 24, 2009

Banjir punyer citer..

Al kisah...
Sekarang ni kan musim tengkujuh, makanya kat kemaman ni dah lama dh tk naik air. tapi this year cam ada potensi nak banjir. Kisah ni berlaku pada 20 November 2009 (Jumaat)...kuang kuang kuang...hahahaha
Pagi tu bangun cam biasa dan memang nampak cuaca cam mendung tapi aku buat biasa je...dlm pukul 11 hujan dh start turun lebat. Lebat sangat sangat. Pkl 12.30 tgh, aku pn masak nasi, kluarkan ikan dri peti ais nak masak. Isha tgh tido masa tu. Bukak tingkap belakang nampak air dh penuh dlm longkang. ok lagi masa tu. Pastu norul plak take over keje masak memasak ni. Skali dia buka pintu belakang nk buang sampah, uish tergezut tgk air dlm 2 inci lg nak masuk bahagian dapur rumah. Aku dh panik. tapi norul still relax...dia kata dia dh biasa hadapi banjir. Tapi aku ni rasa berdebar sgt2 sebab aku tk pernah kena banjir. Lepas mkn tgh...main ngan isha jap. Pastu dlm pkl 3.30 Isha tidur balik.
Aku tk senang duduk. Kluar tgk kat bahagian depan umah, masa tu tayar keta dh separuh tenggelam ngan air.Aku pn rasa cam dh takut skit. Pastu nampak ramai org dh start kuar rumah kluarkan keta letak kt tempat tinggi skit. Then apa lagi, aku pn buat benda yg samalah. Pastu, yg makin terkejut, rupa-rupanya rumah barisan depan paras air dh sampai lutut. Dn aku pn masa jln kaki nk balik umah pas parking keta tu, air dh paras keting dh...Aku dh cemas skit. Sampai umah, call ayah suruh datang ambik isha pasal nk standby kalu betul betul banjir, senang aku nk angkut barang. Ayah call a few minutes later ckp jln kat depan sunway dh kena tutup pasal air naik. Then ayah ambik jln ikut bandar. Ayah sampai je, terus aku transfer isha suruh bawak balik. Pastu, siap bagi kunci keta kt adik aku suruh bawak keta balik skali coz takut keta tenggelam kang susah plak. aku makin panik bila ayah kata cepat berkemas. dlm masa 1 jam lg may be air akan naik dn banjir kt sini.
Apa lagi...aku dh panik, dn turut mem'panik' kan kawan aku si Norul ni. Dia pn dari duduk relax ikut aku berkemas skali. Aku dh lipat toto, karpet, bantal..letak kt tempat tinggi skit. Pastu, aku nampak norul relaks. Norul kata, rasanya ok lagi ni pasal kalu air dh naik kt depan porch baru nk start kemas. HAHAHA.... Aku rasa nk ketawa plak bila tengok smua barang aku dh lipat. Tinggal baju je blm transfer dlm beg...hahahaha. Aku panik sgt smpai tk perasan smua yg aku buat. Bayangkan..si Yana (Housemate sorang lagi) dia kebetulan kat kl masa tu. Siap call kawan dia suruh bawak lori nak angkut barang. hahaha..berdekah-dekah ketawa masa kawan dia sampai umah.
Petang siap kitaorg kuar lg pg beli lauk kt binjai..Anak pn di transfer balik pada aku dimlm harinya. Angkut smula pampers dn baju anak yang boleh dikatakan banyak gila aku dh packing hantar ke umah mak..hahaha
-BIASALAH...TK PERNAH HADAPAI BANJIR-

Saturday, November 14, 2009

~Weekend~

Huhu...minggu ni abah balik. Petang after aku balik keje tu, bwk isha pg jln-jln kat taman permainan..dia demam sebenarnya...demam mengejut! tapi biasalah isha ni jenis yg tak merengek..dalam pada demam tu ketawa juga anak bertuah ni bila ajak main.After balik dari taman permainan tu singgah pasar malam jap, then terus balik umah. Risau jugak coz badan dia makin panas kan...aku tak bagi dia pakai baju. just pakai pampers je. tup tap dlm pkl 10 lebih tu dia nampak makin ok. Badan pn dh tk brapa panas. Main pn makin aktif. Alhamdulillah...nilah yang dinamakan demam 'koboi'.

Besoknya, aku pn rasa mcm malas nk pegi mana-mana. Just duduk umah jelah. Lagipn cuaca tk menentu sekarang ni..So, mulalah dlm kepala duk mikir nk masak apalah hari ni..huhuhu. Disebabkan favourite hubby masakan yg berasaskan daging, so fikir duk fikir nilah hasilnya..
Daging masak 'black pepperDaging Bakar cecah sambal kicap hehe...petai... (Idea utk sayur yang paling senang)

Semua yang diatas tak sesuai utk isha. so, mama gorenglah ikan utk anak mama ni
Emm....dah siap makan, rehat-rehat jap...petangnya bila mula rasa cam boring...apalagi, kuarlah. tak tau nk pegi mana. Bawak je keta...pastu nampak signboard pantai cherating masuk je..hehe

Disebabkan jarang pg pantai, isha pn takut ngan air laut. Letak je kaki dalam air menjeritlah dia takut tengok ombak. hahaha. Dan yang lucunya, aku saja je korek-korek pasir then terjumpa remis pulak. dah abah bising tanya mama tak nak balik ke.hahahaha. Habis tu cam seronok sgt cari remis tu...


Ni je yang sempat jumpa sebab hujan dah mula turun renyai-renyai. Kang tak pasal-pasal plak demam. Ingat kan nak balik rumah terus. Sempat juga singgah makan sata & otak-otak kat kuala.

Seronok jugak kalu dapat mcm ni every week. Ada je aktiviti. Ni kalu time abah tak balik boring je 2 beranak duk umah tak tau nak buat apa..takpalah..sabar je dengan dugaan ni.




Monday, September 28, 2009

Special for Lil' Isha


I loved you from the very start,
You stole my breath, embraced my heart.
You're part of me my lil' Isha
My mind was filled with thoughts of you.
I'd daydream of the things we'd share,
Like late-night bottles and Teddy bears.
Like first steps and skinned knees,
Like bedtime stories and ABC's.
I thought of things you'd want to know,
Like how birds fly and flowers grow.
I thought of lessons I'd need to share,
Like standing tall and playing fair.
When I first saw your precious face,
I prayed your life be touched with grace.
I thanked to Allah
And promised you unending love.
Each night I lay you down to sleep,
I gently kiss your head and cheek.
I count your little fingers and toes;
I memorize your eyes and nose.
I linger at your nursery door,
Awed each day I love you more.
Through misty eyes,
I dim the light,
I whisper, "I love you" every night.
I loved you from the very start,
You stole my breath, embraced my heart.
As mother and child our journeys begin,
My heart's yours forever lil' Isha..


Sunday, August 23, 2009

Jalan-jalan Zoo

Balik aje dari Team Building...abah sambung cuti 2 hari..punyalah best..apa lagi, jalan-jalan ah. Tak tau nak pegi mana. fikir punya fikir pegi zoo lah. Orang lain dah berzaman pegi zoo yang baru buka ni, aku & family baru jer nk menjengah kat sana. Rasa-rasanya pada aku biasa je kot. Maklumlah baru bukak kan..so banyak lagilah benda yang still under 'construction'. yang nampak cam complete cantik aku rasa air terjun kot..oklah kalu nak ajak family bersantai kat sana mandi manda...cuma cam open skit ler..

Isha tengah ngantuk sebenarnya tu..tapi terpaksalah ikut jugak...layannnnn



Alah...abah buat-buat berani tu...sekali kluar kepala ostrich tu kut lubang pagar..tergezut jugak..

Last-last alisha layan main jongket zirafah ni..barulah anak mama nak senyum. tau ngantuk..balik...balik...

Saturday, August 15, 2009

Team Building 4-6 Ogos 2009

Wawiwu....kursus 3 hari yang agak menyeronokkan tapi terselit jugak sedih pasal teringat anak yang kena tinggal kat umah..iskiskisk..kalaulah tak pegi kursus ni, aku tak kenal pn Mayang Sari Resort ni..nama je org terengganu..tapi kalu orang tanya mesti aku terkial-kial tak tau kat mana..yang paling aku suka makanan dia..pergh! sedap oooo..semua aku bedal except seafood & ais ler..still dalam pantang lagi ler katakan. Aku sebilik ngan syima & serumah ngan k.sya, huda, azida & cik mek yang suka ketawa (lupa nama dia).umah depan swimming pool.sempat jugak aku mandi (walaupun bahagian kanak2 pasal yg dewasa boys dh amek) after kena hujan masa ikut berang ngan lebah pegi mancing yang akhirnya tk jadik sbb ribut melanda.hahahaha...
ni umah yang kitaorang stay..buka sliding door terus swimming pool..huhu..aktiviti yang fasilitator bagi pn agak best ler..so, takdalah homesick sgt pasal quite enjoy ngan geng2 yang kelakar ni. so, kitaorang dibahagikan ikut group..group aku nama 7E (7 Elements) lebah, berang, teh, tenggiri, kaktus, singa & kala jengking. rasanya yang paling aktif dlm group aku lebah ngan berang lh kot..seniorlh katakan..
Tengoklah muka berang tu..garang oooooo...gerun rasa...hahaha..banyaklah aktivi..tapi dalam banyak-banyak tu, favourite aktiviti aku suka masa nyanyi sambil berlakon tu..group aku dapat lagu 'Sedangkan lidah lagi tergigit'..aku dengan yoe nyanyi..yang lain berlakon..sempoi gila lebah jadi perempuan..isteri kepada berang..hahahaha
aktiviti lain pn best jugak..cuma tak tercerita dalam blog ni..banyak sangat...



Ni time makan..banyak ooo aku makan..k.sya bagus..selalu habiskan makanan dia..camna ek nak tiru dia..






Fuh...lega pas dapat sijil..habis satu bab..Sesi bergambar...kaum pompuan je yer..

Ni kira dah grad lah ni... Alhamdulillah..

Yahooooooooo...buleh balik!

Tuesday, August 11, 2009

Si cilik Alisha yang semakin hebat..






Tup tap tup tap..Isha dah pn 8 bulan lebih skrang ni. cam tak percaya je masa cepat sangat berlalu bila tengok anak membesar depan mata. Sedangkan hal2 yang berlaku dari saat mengandungkan Isha till melahirkan masih terbayang lagi kat mata aku. Now! Isha dah hebat.. maybe belajar dari pakcik kembar dia kot. hehehehe..merangkak masih terawang-awang lagi..tapi dia dah pandai duduk 'katak' (cam mak ngah dia) :)), pastu sikit-sikit cari tempat yang boleh dia paut utk berdiri..huh! jenuh jugaklah coz takut terkelepuk jatuh ke belakang pasal bukannya stabil sangat lagi..



Gigi tak tumbuh lagi..cuma suka sangat gigit tangan orang kalau dia rasa cam geram..merah jugaklah pasal gusi dh keras..Ini time dia berkemas..segala buku akan dikeluarkan dari meja tu..pastu dia akan masuk kut celah meja tu then meniarap sambil tengok tv dari bawah meja..hahaha

Bila aku nak buat kerja ke..nk gi toilet ke..terpaksalah masukkan dalam walker dia kalu takda orang kat luar..mula-mula dia suka lagi main dalam tu..tapi bila perasan cam takda orang kat sekeliling, maka akan berteriaklah anak dara ni pasal tau dia sorang diri je main..

hahaha...dah tak tahan sangat asyik nak memanjat jer..mama letak isha dalam kotak. Senyap sekejap..tapi tahanlah untuk 1 minit..pastu, sambung lagi..

Apapun, isha tetap kesayangan abah dan mama..isha anak yang baik (insyaAllah)..mama & abah selalu mendoakan agar Isha membesar dengan sihat, cerdik & menjadi insan yang berguna kelak..AMIN!

Monday, August 10, 2009

Birthday lagi...

huh...bulan 7 memang kena wat 2 kali birthday..ayah & abg. chik...asyik mkn kek jelah bulan ni..nak buat macam mana...tak buat tk leh...ada yang jeles sat lagi.


hihi...takda kaitan pun gambar kami ber3 ni...saja nk interframe..

Tuesday, July 28, 2009

Ayah dah bersara..

Ehem..ehem....ayah dah bersara secara rasminya bulan ni..so, decide tuk buat majlis skit...combine skali ngan birthday ayah 7/7/****...Kalau tengok gambar kat atas tu...tengok betul-betul...lucu skit...Rafiq & Raziq kena paksa masuk dlm gambar..tu yang muka meraung nangis tu..kalu ikutkan diaorang tak nak masuk skali...nape ntah...jual mahal konon! muka ayah pn cam skema je...kat belakang 4 orang tu cam hulubalang di zaman dahulu kala..kehkehkeh..

cian Isha duk sibuk jugak nak potong kek...aku pn bangunlah menginterframekan diri..hihihihi


Maka...abah pun dengan secara tak rasmi pun sibuk juga nk interframekan diri sambil pegang Isha yang muka dah ala-ala mengantuk tu..

Monday, July 13, 2009

Kursus ICT 5-8 Julai 2009

Huh....kena attend kursus ICT 4 hari...best jugak kursus ni, boleh belajar perkara-perkara yang kita tak tahu...kalu dah tahu tu, mmglah boring...adalah 2-3 kali aku monteng kelas ni. sib baik yang ngajar tu lecturer FKMT...hihihihi




Ni tenaga pengajar masa hari ke-2 .. tamizan...din tu sebenarnya tukang dok skodeng org wat apa kt PC...diaorang sebenarnya tengah gelak sebab suka dapat buli students cam kitaorang..tapi kitaorang wat dono je... siap ambik gambar lg....hahahahaha! cik din & tamizan jgn marah ya...gurau senda sesama staff...