Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, October 3, 2012

Kenapa???????????

Kakak Isha semakin membesar sekarang
Semakin hari semakin curious nak tahu apa saja yang dia nampak, dengar kat sekeliling dia.
Start bangun je, normally dia mesti akan start dengan ayat kenapa....sampailah dia nak tidur malam karang.
"Mama, kenapa dia tidur?"
"Mama, kenapa kartun tu nampak besar?"
"Mama, kenapa mama masak?"
"Mama, kenapa pasir tu ada ulat?"
"Mama, kenapa kena gosok gigi?"
"Mama, kenapa kita pergi sana?"
Dan...................bermacam-macam lagi soalan yang akan bermula dengan kenapa!
Memang bagus sebab bila dia tanya... bermakna otak dia sedang aktif bekerja memikirkan kenapa itu dan kenapa ini.
Tapi, sometimes sampai mamanya tak boleh nak jawab dah...bila kepenatan, mama cam malas nak layan... jadi jawapan yang kakak isha dapat..."mama tak taulah, kakak"
Then, kakak akan jawab "Ohh..."
Bila dah banyak kali dia tanya dan mama jawab tak tau, dia akan kata "Mama ni asyik tak tau je..."
Huhuhuhu...tersentap juga mama ni.
Aku suka tengok perkembangan kakak yang sangat-sangat positif
Bila dia main sendiri, berimaginasi sendiri,
Kalu main dengan Teddy Bear, siap bagi susu...bacakan buku...
Kakak paling suka bila aku bacakan buku untuk dia...seronok sangat
Tapi soalan 'kenapa' berlipat kali gandalah banyaknya....
hahahaha

JA......

Panggilan terbaru dari Asyraaf untuk mama dia.
Anak teruna yang sorang ni agak lambat bercakap..
Mula-mula dulu risau jugak, tapi bila dapat tahu dia mewarisi dari abah dia, aku tkde ler risau sangat
Kata mak, abah dia dulu 3 tahun baru pandai cakap
Asyraaf akan bercakap dengan menggunakan bahasa yang dia sorang je faham
Selebihnya dia akan tunjuk/bagi isyarat tentang sesuatu yang dia hajatkan
Kadang kesian jugak sebabnya bila aku tak faham, aku just ignore lah apa yang dia mintak
Masa tu apa lagi, meraung lah kawan ni coz kita buat dek je kan....
Dulu dia suka sebut 'apuyang'...apa tu yek...aku pun tak tau
Now, dia panggil aku dengan panggilan "JA......
hahaha...apa-apalah dik,asalkan bahagia...
Banyak kerenah anak-anak ni...yang pasti menuntut seribu kesabaran...untuk melahirkan seribu kemanisan & keindahan..