Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 28, 2011

Our Lovely Asyraaf is 1 Year Old Already

Cepatnya masa berlalu

Dh setahun dah umur Muhammad Asyraaf

Mama doakan semoga adik terus membesar dengan sihat, menjadi anak yang baik, cerdik, soleh..


Dihari mama post cerita ni, Asyraaf dh boleh jalan dh..makin hebatlah Asyraaf tolong mama kemas rumah nanti..

Friday, December 23, 2011

Masak oh masak...

Since dh jadi surirumah sepenuh masa ni,
hubby rajinlah request masak tu masak ni. Tapi dia takdalah paksa aku buat. Bila dia request, biasanya aku akan diam jek...tapi 1-2 hari lepas tu mesti dapat punya..hehehe..
Dh 3 tahun duduk berjauhan, jadi aku tk berkesempatan nak masakkan utk en.suami yg best best sgt memandangkan aku pn duk ngan family, kadang dia balik pun kitaorang byk makan kat luar jek...selebihnya kat rumah mak yang banyak masak. Mak kurang gemar kalau orang lain yang masak kat umah dia...katanya malas nak kemas balik...huhu


Favourite utama hubby biasanya makanan berasaskan daging...masaklah apa pun asalkan daging...mesti dia selera punya
then, masak lemak...apa-apa yang dimasak guna santan, automatik jadi favourite dia...hrm...



Ni antara yang aku sempat snap!



Ikan Kerapu Masak Stim



Daging Bakar + Sambal Kicap




Nasi Daging Pelangi? ni resepi ciptaan sendiri, maka aku letaklah nama ikut suka...haha. Bangga sebab 3x hubby tambah nasi..sedap katanya




Rebung Masak LemakItalic


Banyak lagi...tapi ni je antara yg aku sempat snap. nak snap byk2 pun nanti blog ni dh bertukar jadi blog masakan..haha..saja je suka-suka buat mengisi masa terluang..



Tuesday, December 20, 2011

Tak pasti apa yang aku rasa?

Banyak sangat yang aku rasa dlm hati & jiwa aku sekarang ni

semuanya bercampur menjadi satu..

Since dh 5 bln aku tk kerja ni, aku dh mula terasa boring, teringat kawan-kawan kt tempat kerja lama, teringat keaktifan aku ke sana ke mari dulu...dn banyak lagilah yang 'ter'nya...

Tapi, dalam masa yang sama aku ok je dengan life sekarang. Everyday, celik je mata ada 2 permata hati dikiri dan kanan aku yang sangat2 perlukan perhatian dari aku terutamanya.

Setiap hari aku akan fikir dn cuba berikan yang terbaik untuk keluarga aku

kadang-kadang je bila aku rasa sunyi...aku mula rasa sedih...yelah, dulu kawan-kawanlah tempat aku bercerita, ber'ngulor', berkongsi pendapat dn segalanya...but now...dh tak macam dulu lagi

kadang bila aku buka fb, tengok kawan-kawan yang aktif posting aktiviti diaorang kat sana..aku rasa cam 'alah, kenapa aku tk ada kat situasi tu..., kenapa aku ketinggalan' tapi dalam masa yg sama aku terfikir kenapa aku mesti fikir macam ni? perlu ke lagi semua tu?

Kadang aku cuba je ignore semua tu...tapi mana aku boleh tipu perasaan aku

Aku adalah aku

aku tk boleh tipu apa yang aku rasa..aku tk nak hipokrit pada diri aku sendiri

yang nyata, aku happy dengan life aku sekarang...dan dalam masa yang sama aku rindu dengan life aku dulu..

Tuhan dh tentukan yang mana terbaik untuk aku. ni jalan yang aku pilih...maka inilah yang terbaikkkk untuk aku....

Redhalah duhai hati...

Friday, December 9, 2011

Perkembangan Asyraaf

Ni mama buat untuk Muhd Asyraaf..

1) First word 'MAMA' - 6 bulan
2) Second word 'ABAH' - 8 bulan
3) Start makan bubur - 4 bulan
4) Expect ada ekzema - 3 bulan (Fully breastfeed, jadi mama kena pantang makan8
7) Meniarap - 3 bulan
9) Bangun dan berpaut pada sesuatu - 7 bulan
9) Merangkak - 9 bulan
10) Duduk dgn stabil - 7+ bulan
11) Tumbuh gigi (1 batang - bawah) - 10 bulan
12) Berdiri lepas tangan - 10 bulan


Apa yang nyata Asyraaf sangat lasak dan tak boleh langsung mama letak barang kat bawah. Adik mesti jadi tukang 'kemas'. biasalah...boy! Satu lagi, apa yang kakak pegang mesti dia nak. Sampai kakak jadi nak marah je dengan dia. Tapi kakak dgn adik mmg ngam, jarang bergaduh. kakak banyak mengalah...sian kakak..biasalah tu.

MZShop

Setelah sekian lama aku berhempas pulas, bersengkang mata untuk menyiapkan segalanya. Alhamdulillah syukur kepadaNya aku berjaya juga menyiapkan blog untuk bisnes sampingan. Saje aku buat ni untuk mengelakkan daripada boring duduk kat rumah dan dalam masa yang sama dapat juga aku mengembangkan minat aku dalam bidang ni walaupun hanya sekadar kecil-kecilan...

Birthday!!!!

Lama tak blogging kat sini, and now aku nk update birthday suami tercinta & alisha yang di sambut sesimple mungkin untuk kami sekeluarga...

Suami tercinta - 27 Oktober 2011

Aku buat simple je... suprisekan suami masa dia balik kerja pukul 11 mlm. Kebetulan masa tu dia kerja shift petang. Aku just masakkan pulut kening dgn rendang ayam dan delivery order domino pizza. Hehehe... Asyraaf tengah demam masa tu. Kesian dia...apa-apa pun, layan..



Me - 31 Oktober 2011

Kebetulan masa tu kat rumah mak mertua sebab hantar rombongan pertunangan adik suami. Hubby senyap-senyap kuar beli KFC. Kek di sponsor oleh adik ipar (merangkap kek nak hantar tunang tak jadi sebab tersalah beli - rezeki...). Oklah tu daripada tak ada. Gambar tak boleh nak upload sebab masa tu aku tengah free hair...


Nur Alisha - 26 November 2011

Kakak isha punya birthday tahun ni mama buat grand sikit jek..jemput keluarga belah suami, makcik & sepupu, termasuklah jiran terdekat. Saje sebab since duduk johor ni kakak cam boring jek coz takda kawan sangat. kesian kat dia. Mama just masak pulut kuning, kari ayam & daging, macaroni goreng & puding masa birthday kakak isha ni.


Next birthday... our lil' asyraaf...coming soon...