Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, April 17, 2011

Langkah baru bermula

Alhamdulillah

InsyaAllah, semoga Allah mempermudahkan urusan aku untuk mengusahakan perniagaan kecil-kecilan ini. Langkah ini baru bermula dan semoga permulaan ini menjanjikan kejayaan.
Terima kasih untuk suami yang banyak memberi sokongan dalam usaha aku menjayakan cita-cita.
Buat Alisha & Asyraaf, mama sayang sangat korang semua.

Sunday, April 3, 2011

Asyraaf kena Ekzema !

Aku memang ada ekzema masa kecik dulu, cuma semakin besar ekzema tu semakin hilang dengan sendirinya. So, masa Isha dulu, dia kena jugak ekzema tapi tak teruk sangat coz aku cepat-cepat tukar susu NAN HA (Hipoallergenik). Cuma sekali sekala je kalu isha salah makan, kulit dia akan merah sekejap.

Tapi Asyraaf agak teruk jugak. Masa pergi check up kat klinik biasa, disebabkan aku breastfeed, doc ada bagi ubat dan suruh aku pantang makan seafood, ayam, daging, susu lembu. So, memang aku cukup jaga pemakanan aku. Tapi lama kelamaan aku tengok keadaan asyraaf macam takda perubahan dan makin teruk. Then decide dengan husband nak bawak pergi ke klinik pakar kulit kat K. Trg. Doc tu bagi penerangan yang agak detail tentang apa yang aku tak boleh makan which is : Udang, Sotong, Ketam, Kerang, Ikan Tongkol, Telur, Budu, Belacan ( 8 jenis). Selain daripada tu, semua aku boleh bedal...so, selama ni yang aku berpantang ayam dgn daging tu sebenarnya tak ada apa-apa pun. Other than that, aku kena cuba elakkan asyraaf daripada menggaru, suhu tak boleh terlalu sejuk (kulit kering) dan tak boleh terlalu panas (kulit merah) dan anak yang ada penyakit ekzema ni tak boleh pakai sabun medicated. Hanya boleh pakai sabun biasa (seperti johnson baby) ataupun aques cream (dekat klinik kerajaan biasa supply).

Alhamdulillah, dengan ubat yang doktor tu bagi, sehari selepas tu, asyraaf dah tak menggaru bila aku buka baju & seluar dia. Biasanya dia akan menggaru sampai berdarah. Now, tone kulit dia still bercampur-campur lagi. Cuma, kulit yang selama ni kering sangat-sangat dah pun nampak perubahan yang positif. Kerak kat kepala dia pun dah tinggal sikit je lagi. Doc kata, dalam seminggu je, kulit dia akan clear sepenuhnya. So, wait & see.

Doc pun ada kata, better kena dari kecik sebab biasanya bila umur dia dalam 5-7 tahun, ekzema ini akan pulih sepenuhnya (mcm aku). Kalu bila dah besar baru start kena, memang biasanya tak akan pulih dan kena bergantung pada ubat selamanya.


Asyraaf garu lengan dia sampai berdarah


Tone kulit yang tak sekata

Asyraaf dah boleh meniarap




Alhamdulillah....

Genap usia Asyraaf 3 bulan, dia dah boleh meniarap. Tapi belum boleh angkat kepala. Seminggu selepas tu, dia dah boleh angkat kepala. Masa kakak isha dulu, 3 bulan stengah baru boleh meniarap. Agak lambat juga nak boleh angkat kepala. Asyraaf advance skit...lelakilah katakan! Takpa...yang penting dua-dua anak mama membesar dengan sihat dan mudah-mudahan menjadi anak yang baik...-Amin-